Klassen en lesuren

ZONDAG (vanaf 1/06)


PUPPIES

10.00– 10.30


B + C KLAS

10.45– 11.30


A - KLAS

11.45 – 12.30


ONTHAAL

OP AFSPRAAKAGILITY gewening - beginners

14.00 – 16.00


  

DINSDAG


AGILITY  gevorderden - wedstrijdspelers


19.00 - 21.00

 

DONDERDAGAVOND


A - klas

19:00 – 19:45


PUPPIES

19.45 - 20.15


B + C- KLAS

20.15 - 21.00


PRE PUPPIES

OP AFSPRAAK


VRIJDAGAVOND


AGILITY


wedstrijdspelers - gevorderden


19:00 – 21.00


Tijdelijk zondags van 14:00 - 16:00 wegens de hoge energiekosten


GEHOORZAAMHEIDSTRAININGEN


Iedere hond start zijn carriere in onze club op de onderste trede. Voor puppies tussen 3 en 6 maanden is er de puppieklas. Hier kan alles en moet niets. Het is de groep waar vooral de geleider veel zal leren. Hier is het creëren van een band tussen hond en geleider het belangrijkste gegeven. Vandaar ook de extra aandacht die besteed wordt aan het spel, tussen hond en geleider enerzijds en het komen naar de geleider anderzijds. Voor de oudere nieuwelingen bestaat een “onthaalklas” waar de eerste basisregels worden aangeleerd zowel aan de hond als aan de geleider.

In de A-klas leert vooral de geleider hoe hij een goede relatie opbouwt met zijn hond. Volgen aan de leiband, rustig zitten naast de geleider en sociaal gedrag staan hier voorop.

Tijdens een overgangsproef bewijst de dat hij klaar is voor de B-klas. Naast de afwerking van hetgeen hij reeds kent, krijgt hij enkele moeilijkere oefeningen aan het leerprogramma toegevoegd. De houdingen en het terugbrengen van voorwerpen maken hier de zwaarste brok uit.

Nieuwe testen leiden tot de toetreding bij de C-klas. Trainingen speciaal gericht op het bekomen van een gehoorzaamheidsbrevet staan hier centraal.

Na het behalen van het gehoorzaamheidsbrevet kan u terecht in de D-klas. Hier wordt met de nodige fantasie de lat wat hoger gelegd en wordt de moeilijkheidsgraad verder opgedreven.
AGILITY


Ofwel behendigheid is een sport waar het plezier van hond en geleider centraal staat. Het is de bedoeling dat de hond de hindernissen zo snel mogelijk en in een voorgeschreven volgorde foutloos aflegt. De geleider mag de hond of de hindernissen echter niet aanraken. De hond moet dus heel goed reageren op gesproken en op de  lichaamssignalen van de geleider.

Voor het publiek lijkt agility zeer eenvoudig. Niets is echter minder waar. Het is zeker spectaculair een gevorderde combinatie te zien lopen, maar dit heeft heel wat uren (jaren!) training gevergd. En dit zowel van de geleider als van de hond.

Anders dan in de paardensport (jumping) gaat het hier om meer dan enkel hoogte-of breedtesprongen. De honden moeten ook over obstakels klauteren, tussen paaltjes door slalommen en door tunnels rennen.

Er kan met agility begonnen worden als de hond volgroeid is. Als algemene stelregel kan de leeftijd van 1 jaar aangehouden worden. Ook jongere honden zijn echter welkom voor aangepaste “puppie-training agility”.

Bij beginnelingen worden eerst alle toestellen aangeleerd. Daarna worden de technieken bij de gevorderden verder verfijnd (meestal meer gericht op de geleider dan op de hond!) De geleider moet leren de hond op het juiste moment duidelijke aanwijzingen te geven. En een goede positie in te nemen. De training is erop gericht de samenwerking tussen hond en geleider te verbeteren zodat men uiteindelijk een echt team vormt..

EEN KORTE KENNISMAKING MET DE VERSHILLENDE KLASSEN VAN ONZE HONDENSCHOOL.


DE PUPPYKLAS:

Dit vanaf 3 – 4 maanden, als de volledige inentingen gegeven zijn, kunnen deze puppy’s zich aanmelden in onze puppyklas. Daar leren zij te volgen aan de leiband, het op commando staan zitten, liggen en nog veel meer. Zich laten betasten door vreemden, de tandjes laten zien (dit noemen wij het voorstellen van de hond). Het apporteren van een voorwerp en tot slot in de puppyomheining een tiental minuten vrij spelen met elkaar.


DE A – KLAS:

Dit vanaf 7 maanden, onze honden gaan verder met het leren volgen aan de leiband, zitten, sta en liggen, het voorstellen van de hond.

Nieuw zijn de voorzit en het verschil in versnelde en vertraagde pas, het weigeren van voedsel. Maar vooral een band te scheppen tussen de geleider en zijn viervoeter.

DE B – KLAS:

De oefeningen van de A-klas worden in detail uitgewerkt totdat alle fouten die er nog aanwezig waren in de A-klas er uit gewerkt zijn.


DE C – KLAS:

In deze klas wordt er volledig naar het brevet gewerkt, dat zij dan, indien zij er klaar voor zijn, kunnen behalen door deel te nemen aan een wedstrijd waar ook brevetten kunnen behaald worden. Speciaal in deze klas is het loswerken met de hond, of het onaangelijnd volgen.


DE D – KLAS:

Dit is de wedstrijdploeg die (omdat zij hun brevet behaald hebben) de oefeningen in al hun moeilijkste fasen moeten kunnen volbrengen. Op dit niveau kunnen zij deelnemen aan wedstrijden van hondenverenigingen die ook aangesloten zijn aan de KONINKLIJKE MAATSCHAPPIJ ST. HUBERTUS.


Agility: is een hondensport, waarbij de hond zo snel en behendig mogelijk  een hindernisparcours aflegt het liefst met zo min mogelijk fouten.

AGILITY

KLASSEN: “puppie – training agility” – “beginnelingen agility” – “gevorderden agility” – “wedstrijdspelers agility”.