Agility


AGILITY


Ofwel behendigheid is een sport waar het plezier van hond en geleider centraal staat. Het is de bedoeling dat de hond de hindernissen zo snel mogelijk en in een voorgeschreven volgorde foutloos aflegt. De geleider mag de hond of de hindernissen echter niet aanraken. De hond moet dus heel goed reageren op gesproken en op de  lichaamssignalen van de geleider.

Voor het publiek lijkt agility zeer eenvoudig. Niets is echter minder waar. Het is zeker spectaculair een gevorderde combinatie te zien lopen, maar dit heeft heel wat uren (jaren!) training gevergd. En dit zowel van de geleider als van de hond.

Anders dan in de paardensport (jumping) gaat het hier om meer dan enkel hoogte-of breedtesprongen. De honden moeten ook over obstakels klauteren, tussen paaltjes door slalommen en door tunnels rennen.

Er kan met agility begonnen worden als de hond volgroeid is. Als algemene stelregel kan de leeftijd van 1 jaar aangehouden worden. Ook jongere honden zijn echter welkom voor aangepaste “puppie-training agility”.

Bij beginnelingen worden eerst alle toestellen aangeleerd. Daarna worden de technieken bij de gevorderden verder verfijnd (meestal meer gericht op de geleider dan op de hond!) De geleider moet leren de hond op het juiste moment duidelijke aanwijzingen te geven. En een goede positie in te nemen. De training is erop gericht de samenwerking tussen hond en geleider te verbeteren zodat men uiteindelijk een echt team vormt..
Copyright @Polder PC 2016